Natur

Hästveda har varierad natur med glimtar från både slätt och stora skogar. Landskapet med skogsklädda åsar bryts av sjöarnas blå blänk och ängsmark med betande kor och får. Cykelturen på knastrande grusvägar leder över öppna landskap till djupa skogar med porlande bäckar, bär och svamp.

Bokskogar och sjöar
Stora områden med bokskog välkomnar till långa promenader. Det är så tyst att det enda som hörs är löven som susar i vinden. På flera håll bryts landskapet av fina sjöar. Lursjön, på bekvämt cykelavstånd från centrum, är en av Skånes renaste och finaste badsjöar. Vid Lursjön finns en välbesökt badplats med sandstrand, brygga och bra fiske. Här finns även en campingplats och servering. Lillasjön, känd för karpfiske, bildar tillsammans med bokskog ett naturskönt område i centrala Hästveda. Här finns lättillgängliga och lättpromenerade vägar och elljusslinga, samt idrottsplats. I öster gränsar Hästveda mot Tydingesjön och i söder finns Skärsjön och Ottarpssjön.

Utflykter och bad
På sommaren kan du spänna fast kaffekorgen på pakethållaren och sticka och bada i någon av sjöarna. Under hösten kan du vandra ut i skogen på spaning efter kantareller. Har vi tur bjuder de vintriga sjöarna upp till isdans inom tio minuter från hemmet. Vi vågar lova att kaffe med ostsmörgåsar i gassande vintersol vid Lursjön kan få en Nobelmiddag att framstå som ett besök i en korvkiosk!

Vandringsled Lursjöleden
Vandringsleden vid Lursjön erbjuder en varierad vandring genom bokskog, blandskog och öppet odlingslandskap. Du har även möjlighet att rasta vid vindskyddet som ligger vid stranden till Lursjön. Leden är 13 km, beroendes hur man går den. Det finns två startpunkter, ni kan antingen parkera vid Lursjön och starta er vandring eller vid Piparpsgården norr om sjön och ta er utgångspunkt därifrån. Naturen och dess fågel- och djurliv är rikt och varierat. Här kan du se ett flertal häckande sjöfågel, uppleva ett myllrande fågelkvitter om vår och försommar och har du tur kan du skymta både älg och rådjur. Längs med leden kommer ni att få se en del kulturlämningar och den mest påtagliga är spåren efter sjösänkningen i slutet av 1800-talet. Längs med leden finns informationstavlor som berättar mer om Lursjön och dess omgivning .

Cykla, spring, promenera! Eller sitt på en sten och njut av fågelsång och utsikt. Upptäck nya stigar och vägar.

”I Hästveda är naturen, lugnet och tystnaden alltid nära, var du än bor.””Med 90 ha betesmark och 300 betande kor och kalvar runt Hästveda främjar vår gård ett öppet kulturlandkap med biologisk mångfald.”
Christer Svensson, Åbuen Simmental Hästveda

”Vi gillar närheten till Lursjön och de natursköna områdena som passar promenader och löpning”
Ronny, Helena och Charlie Nordh Fherm

”Ofta hör jag att motionsslingan runt Lillasjön måste vara en av Skånes vackraste. Jag kan bara instämma.”
Kenneth Palmgren

Produktion och layout: Graphoteket.se Foto om ej annat anges: Conny Runeke